Juryrapport Managementboek van het jaar 2023

Conform de spelregels (te raadplegen op managementboekvanhetjaar.nl) kwamen alle managementboeken in aanmerking die waren verschenen in het kalenderjaar 2022 en die waren toegevoegd aan het assortiment van Managementboek, voor zover zij ten minste voldeden aan de volgende criteria:
- Eerste drukken, verschenen in de periode van 1/1/2022 tot en met 31/12/2022.
- Werk van een Nederlandstalige auteur dat oorspronkelijk in het Nederlands is verschenen dan wel (vrijwel) gelijktijdig in een andere taal en in het Nederlands.
- Geen bundelingen van artikelen die reeds eerder waren verschenen, geen studieboeken, geen boeken die al te specifiek zijn voor een branche, geen kalenders, geen boeken die puur op persoonlijke ontwikkeling zijn gericht.
Managementboek maakte met haar eigen redactie een voorselectie uit het totale aanbod. Dit voorkwam dat de jury overspoeld raakte met boeken die overduidelijk geen kans maakten om mee te dingen naar deze prestigieuze prijs.
Ieder boek werd voor een eerste beoordeling toegezonden aan twee willekeurige leden van de jury. Kwamen deze niet tot hetzelfde inzicht, werd het boek toegezonden aan extra juryleden. De boeken werden hierbij specifiek beoordeeld op (praktische) relevantie, actualiteit, originaliteit, leesbaarheid, bekendheid, onderbouwing en verzorging. Alle beoordelingen werden bijgehouden in een scoringssysteem.
Van brede selectie naar een specifieke longlistUit de eerste ronde van ruim 200 boeken, stelde de jury uiteindelijk een longlist samen van 48 titels. Deze is bekendgemaakt op 27 januari 2023. De jury was onder de indruk van de productiviteit van de auteurs, de diversiteit aan invalshoeken en de bijzondere inzichten die ze mochten opdoen uit alle verzamelde boeken.
Ondanks de vele unieke boeken, viel het de jury ook op dat er een ruime categorie ‘herhalingswerk’ aanwezig was. Er zijn auteurs die graag marketing voeren met een eigen werk, maar inhoudelijk niets toevoegen binnen het grote aanbod. Dit terwijl er in de praktijk enorm veel behoefte is aan prikkelende duidingen van maatschappelijk relevante thema’s in managementland. Denk hierbij aan de grote krapte op de arbeidsmarkt, geopolitieke instabiliteit, praktische governance, innovatie, praktisch leiderschap en meer. Het viel de jury bovendien op dat er steeds vaker geschreven wordt over expertise die buiten de ervaringsgebieden van de auteur zelf ligt. Inhoudelijk kwam dit de betreffende boeken niet altijd ten goede, hoe creatief de gekozen vorm soms ook was.
Tegelijk was er ook de positieve verbazing waar het de vormgeving en opmaak van sommige werken betrof. Creativiteit viert hoogtij, ook taalkundig. Er waren voor de jury grote verschillen waar te nemen tussen goed geredigeerde en uitgegeven werken, en in eigen beheer uitgegeven ‘minder gecorrigeerd’ werk. Boeken schrijven en uitgeven blijft nog altijd een grote kunst en kunde, zo blijkt.
Van longlist naar shortlistDe grote uitdaging begon voor de jury toen van de 48 longlisttitels, een (veel) kortere selectie gemaakt diende te worden. Op vrijdag 3 maart was het zover: een selectie van 5 prachtige titels, vormden samen de officiële shortlist 2023.
Wie zich als manager regelmatig op een podium bevindt, kon zich tegoed doen aan het werk van Renée Broekmeulen; De Speechschrijver. Taalkundig een genot, inhoudelijk ijzersterk opgebouwd en bovendien voorzien van vele nieuwe inzichten. Broekmeulen combineert inhoudelijke autoriteit met een ‘walk the talk’ schrijfstijl. Wouter Bos, Roger van Boxtel en Bram Peper rekenden al op Broekmeulen’s expertise, en de jury begrijpt helemaal waarom.
Ties Joosten wist met zijn eerste boek De Blauwe Fabel een gevoelige snaar te raken. Veelbesproken in de jury, mede door de niet-typische vorm binnen de line-up van deze verkiezingen. De jury roemt zijn eigenheid, inhoudelijk ijzersterke research en prachtige schrijfvorm, die leest als een spannend jongensboek. Zijn werk duidt het fenomeen ‘sunken cost fallacy’ als geen ander.
De Vlaamse auteur Joachim De Vos waagde zich aan een hot thema dat weinigen durfden aan te raken: innovatie. Vanuit zeer (!) gedegen wetenschappelijk onderzoek, opgetekend vanuit realistische case-studies weet hij managers mee te nemen in valkuilen rondom innovatie. Hij geeft inhoudelijke handvatten en concrete tools om hier direct en constructief mee aan de slag te gaan. Voor wie hier ook maar enigszins mee te maken heeft: Why Innovation Fails.
Net als vorig jaar wist Frank Peters met een boek op de shortlist te komen, ditmaal met Van winst naar waarde. Een steengoed boek over een maatschappelijk relevant thema: langetermijnwaardecreatie. Vrijwel dagelijks lezen we hierover in de krant, en Peters maakt dit praktisch en behapbaar voor managers, bestuurders en toezichthouders. Relevant, actueel, maar ook toepasbaar beschreven voor wie zich in boardrooms bezighoudt met de toekomst.
Mensen leren door te spelen, zo weten auteurs Karen Sikkema en Michiel van Eunen. In hun boek Spelen werkt weten ze managers te inspireren om veel creatiever te kijken naar menselijke ontwikkeling. Om nu eindelijk eens de ‘oude systemen’ los te laten en op de werkvloer meteen aan de slag te gaan met elkaar. Dat ontwikkelen óók kan met een glimlach, wordt kraakhelder voor wie dit boek leest. De energie straalt je van de pagina’s tegemoet.
Van shortlist naar winnaarToen de ultieme toplijst was gevormd, werd het pas écht spannend in de jurykamer. Want hoe kies je vervolgens één winnaar?! Al snel bleek de interesse van juryleden uit te gaan naar boeken die een bijzondere rol vervulden in de totale line-up van deze verkiezing. Namelijk: boeken die mensen inspireerden om iets écht anders te doen. Om opnieuw te kijken en origineel te denken. Er was in deze bijzondere top 5 ruimte voor allerlei vormen waarin dit een rol kende. Ging het om innovatie, winst, schuren, waarde, spelen, schrijven of speechen?
In de gesprekken aan tafel bleek dat het collectieve doel was om praktische verandering te stimuleren. Om iedere manager in Nederland na het lezen van het winnende boek direct te inspireren om actie te ondernemen. Terwijl de arbeidsmarkt bijna implodeert onder het gebrek aan mensen, staat leren en ontwikkelen veelal nog te laag op de agenda.
Met de keuze voor de winnaar dit jaar, hoopt de jury alle Nederlandse en Vlaamse managers te inspireren om mórgen al te gaan spelen. Spelen op de werkvloer, samen leren en samen ontwikkelen.
Wij presenteren u onze warme aanbeveling en de winnaar van de Managementboek van het Jaar verkiezing 2023: Spelen werkt.